Itam's blog
A frog's perspective to the world
Een biljartclub waar het niet om het biljarten gaat
Categories: TEKST
Biljartclub 513x1024 Een biljartclub waar het niet om het biljarten gaat

Biljartclub

Elke dag is het wel raak: bingomiddagen, dansen voor senioren, kantklossen, cursussen, inloopmiddagen. De contacten, daar gaat het om. Wij komen Effe Buurten. Vandaag: vriendenbiljartvereniging De Markante Ballen, uit Vlaardingen.

De anekdotes vliegen je om de oren bij biljartvereniging De Markante Ballen. Het clubje biljartende vrienden bestaat volgende maand vijftig jaar. Voor de zes leden die nog over zijn, reden om eens terug te kijken op vijftig jaar aan mooie, hilarische, maar ook moeilijke momenten.

,,We zijn begonnen in zalencomplex Excelsior, beheerd door ‘De Volksbond tegen Drankmisbruik’. Onze naam was toen ook ‘De Volksbond’. Het gebouw stond aan de Vlaardingse haven. En menig avond stond er een rij van dertien man te urineren langs de waterkant. Wij hadden rond die tijd dertien leden, en als ieder lid een rondje gaf, dan tikte dat op een gegeven moment behoorlijk aan,” zegt Joop Groen (67), die al vanaf het begin bij de club zit.

Volgens Cees Veldhoen (66), al 43 jaar lid, komt het biljarten eigenlijk op de tweede plaats. ,,Het gaat toch meer om de vriendschappen en de gezelligheid. We delen lief en leed met elkaar en iedereen kan gewoon zichzelf zijn. En dat al vijftig jaar lang.” Lachend voegt Dick van der Gaag (63), die 27 jaar bij de vereniging zit, toe: ,,Wij hebben ook echt een huis-tuin-en-keukenniveau hoor, wat biljarten betreft.”

Er wordt veel gelachen tijdens anekdotes over wilde feestjes, bonte reisjes en geintjes die de leden hebben uitgehaald. Maar als de hersenbloeding van een echtgenote van één van hen, vijf jaar geleden, ter sprake komt, wordt de toon serieuzer. ,,Die gebeurtenis is eigenlijk een soort van keerpunt geweest. Het zette ons toch aan het denken. We zijn niet de jongsten meer. Sindsdien is het ledental wat achteruit gegaan en zijn we het toch wat rustiger aan gaan doen”, aldus Veldhoen.

Wel biljarten de vrienden nog elke donderdagavond in Café Mes, in Vlaardingen. ,,Het is elke week weer een uitje en onze vrouwen zijn er geloof ik ook erg blij mee”, grapt Mar van der Velden (67), 27 jaar verenigingslid.

Share/Bookmark

Leave a Reply